8 Ocak 2012 Pazar

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE İNTERNET TEMELLİ EĞİTİM

            Dünyada internet temelli eğitim uygulamalarının tarihçesine, uzaktan eğitimin ilk ortaya çıktığı 1840 Isaac Pitman’lı tarihlerden başlanılabilir. Ancak asıl hızlı gelişmeler 1989’da Tim Berners-Lee’nin webi keşfetmesi ile yaşanmaya başlamıştır. Bu yıllarda Illinois Üniversitesi’nden Calculus&Mathematica takımının bilgisayar destekli matematik derslerini Illinois’in kırsal kesimindeki lise öğrencilerine internet üzerinden sundukları bilinmektedir. Yine aynı yıl Dr. John Sperling ve Terri Hedegaard Bishop, San francisso, California’da Phoenix Üniversitesi’nin çevrimiçi yerleşkesinden lisans ve lisansüstü olarak akademik derece veren ilk programı, eş zamanlı olmayan ve çevrimiçi teknolojilerle sunmayı başardılar.

            İnternet aracılığıyla hizmet veren sanal üniversite fikrinin doğmasından önce, internet ortamlı eğitim, yine üniversiteler bazında, ancak daha farklı bir şekilde verilmekteydi. Bu sistemin en sık karşılaşılanı, üniversitelerin internet ağı üzerinde açtıkları “Ana Sayfa(Home Page)” (web alanı)dır. İnternet ortamlı eğitimin diğer bir yüzünü ise, eğitim süresince yapılacak araştırma ve literatür taramalarında yarattığı kolaylık oluşturmaktadır. Yeryüzündeki çok çeşitli kaynaklarda depolanmış sınırsız bilgiye, kısa sürede ve kısıtlamasız ulaşabilmek, eğitimci ve öğrenciler için eşi bulunmaz bir olanak sağlamaktadır. “İnternet” ve “Açık Üniversite” deneyimlerinin birleştirilmesi ile eğitimbilimciler, uzun süredir üzerinde tartıştıkları alternatif bir uzaktan eğitim projesini, “sanal üniversite” ya da yaygın deyişle “internet Üniversiteleri” adı altında hayata geçirme şansını yakalamışlardır.
           
            2000’li yıllarda, 90’larda geliştirilmeye başlanan çeşitli internet temelli ders dağıtım ürünleri, üniversitelerce kullanılmaya başlanmıştır. Bunların en yaygın örnekleri Lotus Notes(1995), FirstClass(1996-1999), Serf(1997-1999),
Allaria Forums(1999), WebBoard(1999), Web Course in a Box(1998), Blackboard(2000) ve WebCT(2001) olarak sayılabilir. Ilk açık kaynak kodlu öğrenme yazılımı Moddle 2000-2001’de geliştirilmeye başlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder